آشنایی با پورت HDMI
آشنایی با پورت HDMI
لزوم استفاده از پورت HDMI
با وارد شدن پورت HDMI به دنیای دیجیتالی، کابلهایی همانند S-Video و DVI کنار گذاشته شده اند. در واقع سطح کیفی اصوات و تصاویر منتقل شده توسط این پورت ، با کیفیت ارائه شده توسط اتصال سه عدد کابل Component-video و شش عدد کابل انتقال صدای آنالوگ، یکسان میباشد. با کمک این پورتها، سینمایی خانگی با حفظ نمودن کیفیت عالی به وجود میآید. توانایی اتصال پخش کنندههای Blue ray و HD-DVD و دیگر پخش کنندهها با این کابل ممکن میباشد.
پورت HDMI چه کارهایی انجام میدهد و از کجا به وجود آمده است؟
این پورت توسط کمپانیهایی از قبیل هیتاچی ، پاناسونیک ،توشیبا، سونی ، فلیپس و سیلیکون ایمیج تولید و نیز عرضه شد. نخستین نسل از این کابل با پسوند Type A شناخته گردید. پورت HDMI دارای توانایی پشتیبانی از سیگنالهای صوتی LPCM، Dolby Digital، DTS، DVD-Audio، Super Audio CD، Dolby Digital Plus، Dolby TrueHD، DTS-HD High Resolution Audio، DTS-HD Master Audio، MPCM، DSD و DST نیز میباشد. بعلاوه با کمک این پورت همهی کیفیتهای تصاویری که هم اکنون موجودند انتقال داده میشود. نوعی از این پورت نیز با سایزی کوچکتر و تحت عنوان mini HDMI جهت استفاده در دستگاههای کوچک و قابل حمل طراحی شده است.
پورت HDMI قادر است با بهره گیری از 19 پین و نیز کابل HDMI نیز توسط 19 سیم اطلاعات را با سرعتی بسیار بالا منتقل خواهند نمود. در واقع با کمک پهنای باند گستردهی این پورت این امکان فراهم می شود که اطلاعات صوتی و تصاویر فقط با یک پورت و یک کابل منتقل شده ، در صورتی که در کابلهای مدل های دیگر، این فرآیند غیر ممکن است. در موقع انجام انتقال اصوات و تصاویر با این کابلها هیچ گونه فرکانس آنالوگی به دیجیتال مبدل نشده و خلاف آن نیز انجام نخواهد شد و بعلاوه انجام عملیات فشردهسازی برروی تصویرها و صداها نیز لزومی ندارد. همگی این خاصیت ها باعث میگردد که هیچ گونه خللی در سطح کیفی انتقال وارد نشود.
نسل های مختلف
قابلیتهای اصلی HDMI 1.0 به مرور زمان و با معرفی نمودن نخستین نسل از پورتهای HDMI توسعه یافته است و با افزایش یافتن قابلیت ها و خواص بر میزان سطح کیفی و نیز توانایی انتقال اطلاعات در آنها اضافه گردیده است. نخستین پورت تحت عنوان HDMI 1.0 طراحی و به بازار عرضه شده است. در آن نیز اصوات و تصاویر فقط توسط یک عدد کابل و یک عدد پورت، انتقال داده شده است و اطلاعاتی با نرخ 490 مگا بایت در ثانیه توانایی انتقال دارند. بعلاوه در فرمتهای گوناگون تصاویر در 165 میلیون پیکسل در ثانیه منتثل می گردند. اصوات نیز در این پورت تا سطح 7 کانال گوناگون منتقل شده و دقتی برابر با 24 بیت و 192 کیلو هرتز را ارائه میدهند.
پورت مدل HDMI 1.1 در 2004 میلادی به بازار معرفی شد . این پورت با قابلیتهایی شبیه به نسل قبلی خود عرضه گردیده است و تنها خصوصیتی که به نسل جدید ان افزوده شده بود ، حمایت نمودن از تکنولوژیهاي حفاظتي در فرمت DVD Audio میباشد. یک سال بعد از عرضهی پورت HDMI 1.1 ، نسخهی HDMI 1.2 نیز توسط تولید کنندگان و توسعه گران این نوع پورت ارائه شد. با استفاده از HDMI 1.1 قابلیت متصل شدن به سیستمهای کامپیوتری و سایر پخش کنندههای نیز ایجاد گردیده و لوازم صوتی و تصویری دارای ولتاژ پایین هم قادر بودند از این پورت جهت انتقال دادهها استفاده کنند. در نسخهی ذکر شده، همچنین توانایی پشتیبانی از دیسک نوری Super Audio فراهم شده است. مشخصات دیگر گذشته نیز همچنان در این نسخه هم قابل فعالیت و پشتیبانی میباشند.
در سال 2006 نسخهی نوینی از این پورتها با نام HDMI 1.3 به بازار معرفی گردید. در این نسخهی جدید، اصوات و تصاویری با پهنای باند 1.02 گیگا بایت در ثانیه توانایی انتقال دارند. با افزوده شدن عمق رنگهای قابل انتقال ، رنگ هایی دقیق 30 ، 36 و 48 بیتی قابلیت پخش داشته و عمق رنگی با سطح کیفی بالا تولید خواهد شد. از سری ویژگیهای جدید توانایی هماهنگیهای صوتی میباشد که در پورت HDMI 1.3 تعبیه گردیده است. از جمله فرمتهای نوینی از اصوات و تصاویر نیز در این پورت پشتیبانی میشوند. سیستمهای Dolby True HD و DTS-HD در صوتها و همچنین سیستم XVYCC در رنگها از جملهی این فرمتهای نوین پشتیبانی شده در این نسل از پورتها میباشند.
با معرفی پورت HDMI 1.4 در 2009 عیوبی که به نسلهای گذشته وارد میشد، برطرف و اصلاح گردید. قابلیتهای جدیدی همانند توانایی پخش تصویرهای سه بعدی و توانایی استفاده در شبکه، بر میزان محبوبیت این پورتها افزوده است.
اتصال دهندهها یا کانکتورهای HDMI
انصال دهندههای HDMI در چهار نوع متفاوت تولید میگردند، موارد به کار گیری این اتصال دهنده ها در انواع گوناگون جهت نسل های تولیدی از این پورت میباشند. انواع A و B از این پورتها جهت HDMI 1.0 به کار برده میشود و نیز نوع C آنها جهت HDMI 1.3 کاربرد دارد. همچنین اتصال دهندهی نوع D برای اتصال HDMI 1.4 عرضه گردیده است.
اتصال دهندهی نوع A: این نوع اتصال دهنده از 19 پین تشکیل شده است که هر یک از این پینها جهت انتقال دادن سیگنالهای گوناگون به کار میروند، توسط اتصال دهندهی نوع A و همچنین پهنای باند عرضه شده با آن، فرمتهایی همچون SDTV، EDTV و HDTV پشتیبانی میگردند. DVI-D از جمله پورتهایی میباشد که با این نوع هم خوانی داشته و با در نظر گرفتن سیگنالهای دریافتی از آنها به جای همدیگر قابلیت استفاده دارند.
اتصال دهندهی نوع B : با افزوده شدن پینهای این نوع به تعداد 29 پین ، پهنای باند اتصال دهنده نوع B به میزان دو برابر پهنای باند مدل قبل بوده و وضوح تصاویر فول اچ دی با آن توانایی انتقال را دارند.
اتصال دهندهی نوع C : تغییر سایز و کوچک شدن اندازهی این مدل در مقایسه با نوع A باعث نشده از تعداد پینهای آن کم گردد و همچنان از 19 عدد پین جهت انتقال داده ها استفاده مینماید. از اتصال دهندهی نوع C جهت دستگاههایی استفاده می گردد که توانایی حمل را دارا باشند.
اتصال دهندهی نوع D : این اتصال دهنده با سایزی کوچکتر در مقایسه با دیگران تولید شده است. برای به کار بردن HDMI 1.4 از این مدل بهره برداری شده است. همهی امکانات با بیشترین کیفیت در این مدل با 19 عدد پین از قابلیت پشتیبانی برخوردار هستند.