راهنمای خرید اره دستی
راهنمای خرید اره دستی
نکات مهم در خرید اره دستی
تعداد دندانه در واحد طول یکی از مهمترین مواردی است که در طراحی انواع اره مورد توجه قرار میگیرد؛ این واحد با مشخص کردن اندازه دندانهها به ما نشان میدهد به عنوان مثال هر سانتیمتر شامل چند دندانه است. دندانههای بزرگتر و دندانههای ریز به ترتیب برای مواد نرم و مواد مقاوم به کار میروند. دندانهها هر چقدر بزرگتر باشند، موجب بالا رفتن سرعت اره کردن میشوند؛ اما به همان میزان اره کردن با آنها دقیق نبوده و در آخر برش تمیزی ارائه نمیدهند.
ارهها معمولاً دارای تیغههای جهتدار بوده و زاویهای با خط عمود بر اره میسازند؛ بیشتر شدن این زاویه باعث بریده شدن عرض بیشتری از کار میگردد. با توجه به شکلی که دندانه تیغه دارد، این امکان وجود دارد که دندانهها به صورتی باشند که برش در دو جهت رفت و برگشت انجام شود یا اینکه تیغهها فقط در یک جهت کار کنند؛ به عنوان مثال اره تنها در حرکت رو به جلو یا حرکت رو به عقب برش انجام میدهد. برای دستیابی به کارکرد مناسب بایستی تیغههای دو طرفه در زاویه ۴۵ درجه و تیغههای یک طرفه در زاویه ۶۰ درجه نسبت به محل برش قرار بگیرند.
جهت برش چوب ارهای مناسب است که هم تیز بوده و هم تیغهای کاملاً صاف داشته باشد و در طول تیغه خم و انحنای عرضی مشاهده نشود. علاوه بر این بایستی همه دندانهها دارای برجستگی و زاویه مشابه باشند. تیغه خوب مخروطی شکل است؛ یعنی قسمت بالایی آن از دندانههای باریکتر ساخته شده تا بعد از برش به سادگی از چوب خارج شود. انعطافپذیری هم یکی دیگر از ویژگیهای یک تیغه خوب به شمار میرود. در واقع انعطافپذیری موجب میشود اگر به تیغه فشار وارد شد، خم شده و به آسانی با حذف فشار به شکل اولیه خود بازگردد.
انواع ارههای دستی
طراحی و ساخت ارههای مختلف با توجه به نوع استفادهای که از آنها قرار است بشود، صورت میگیرد؛ چند مدل از پر کاربردترین ارهها در ادامه توضیح داده میشوند:
اره دستی: این اره معمولاً دارای دندانههای بزرگ است و در مقایسه با سایر ارهها دندانههای آن بیشترین زاویه را داراست، از نظر اندازه هم از جمله بزرگترین ارهها میباشد و برای بریدن چوب از ابزارهای اصلی مورد نیاز محسوب میشود. بعضی از انواع این ارهها در لبه بالایی خود صفحهای نازک و محکم از جنس فلز دارند که به فرد این امکان را میدهد هنگام کار دست خود را بالای تیغه بگذارد. این ویژگی موجب داشتن کنترل بیشتر روی ابزار میگردد، در نتیجه برش دقیقتر انجام میشود.
اره دو طرفه: این اره از نوع ارههای چوببری دستی است که دارای تیغههای دو طرفه میباشد. دستههایی در هر دو طرف دارد تا همزمان دو نفر قادر به وارد کردن نیرو به آن باشند و کار اره کردن را انجام دهند. در گذشته جهت بریدن الوار و تنه درخت از آن استفاده میکردند اما امروزه بیشتر اره زنجیری جای آنها را گرفته است.
اره باغبانی: از جمله ارههایی است که دارای دندانههای بزرگ است. نوع دندانهها در این اره برای برشهای سریع مناسب میباشد. همچنین دسته آن به گونهای طراحی شده که برای بریدن شاخهها و هرس گیاهان مناسب باشد و با یک دست بتوان با آن کار کرد. در ایران اره باغبانی به دلیل داشتن شکل خاصش با نام اره سامورایی هم شناخته میشود.
اره سرشاخهزن: یک نوع اره باغبانی میباشد که به دستهای بلند متصل است. این دسته بلند به بریدن و هرس کردن سرشاخههایی که در ارتفاعات بالاتر هستند و دسترسی به آنها آسان نیست، کمک میکند.
اره آهنبر: جهت بریدن فلز، چوب، پلاستیک، کاشی و موادی از این قبیل مورد استفاده قرار میگیرد. این اره تیغهای دارد که درون یک کمان قرار گرفته است. معمولاً کمانها قابل تنظیم میباشند، تیغهها هم در اندازههای مختلف تولید میشوند و به سادگی قابل تعویض هستند.
اره مویی: تیغه نازک آن موجب شده تا این اره مناسبترین نوع اره جهت برشهای دقیق و پیچیده که نیازمند به ظرافت بالایی هستند، باشد.
اره منبتکاری: به اره مویی شباهت دارد، تفاوت آنها در این است که کمان اره منبتکاری از کمان اره مویی عمیقتر است، به همین دلیل میتواند روی قطعات بزرگتری استفاده شود و روی قطعات چوب عمیقتر برش میدهد. معمولاً در منبتکاری کاربرد دارد و به همین نام نیز شناخته میشود.
اره ژاپنی: این اره به دلیل اینکه تیغه آن دارای شکلی خاص با ضخامت کم میباشد و همچنین به خاطر طراحی خاصش که اصلیت ژاپنی دارد، هم مناسب برای برشهای ظریف و دقیق است و هم قادر به برش مکانهایی است که معمولاً ارهها نمیتوانند به آن نقاط دسترسی پیدا کنند. این نوع اره میتواند به راحتی و به دقت هم چوبهای نرم و هم چوبهای سخت را برش دهد. به طور کلی تولید این ارهها در سه اندازه و شکل خاص صورت میگیرد.
اره برش سطح: این نوع ارهها، ارههای مخصوصی هستند که طراحی شدهاند تا بیرونزدگیهای مربوط به اتصال قطعات چوب را برش دهند. تیغه آنها در هر دو لبه دارای دندانه بوده و از ارههای معمولی خیلی نازکتر هستند. دندانهها کاملاً موازی اره میباشد و مانند سایر ارهها زاویه به بیرون ندارند، همین امر موجب میشود تا بدون اینکه به سطح چوب صدمه بزنند زائدهها را حذف نمایند.
اره نوکی: از این ارهها وقتی استفاده میشود که نتوان به سطح بیرونی دسترسی داشت (برای مثال دیوارهای کناف) و اره مویی قابل استفاده نباشد، در این صورت برای ایجاد سوراخ به شکلهای دلخواه به کار میروند. تیغه نازک آن جهت کار در فضاهای کوچک مناسب میباشد اما معمولاً به دلیل اینکه دندانههای بزرگ دارند، برای برشهای ظریف مناسب نیستند. تیغهها قابلیت تعویض دارند و میتوان نوع تیغه موردنظر را با توجه به نوع سطح کار تعیین نمود. معمولاً به منظور ایجاد سوراخ جهت عبور دادن لوله یا کابل از داخل دیوارهای نازک مورد استفاده قرار میگیرند.
اره کمانی: به منظور ایجاد طرح یا شکلی خاص بر روی چوبهای نازک یا صفحات چندلایه بایستی از اره کمانی استفاده کرد. این ارهها دارای فرمهای مختلفی هستند، اما به طور کلی هر چقدر کمان نعلی شکل اره طول بلندتری داشته باشد، میتوان میدان وسیعتری را برش داد.
قیمتها
ارههای معمولی قیمتی بین ۲۰ تا ۱۲۰ هزار تومان دارند. به عبارتی میتوان با ۲۰ هزار تومان یک اره دستی داشت؛ قیمت اره با توجه به جنس و برند آن متغیر است. به عنوان مثال قیمت تیغههای کرومی بیشتر از میانگین میباشد. معمولاً ارههای کمانی قیمتی حدود ۱۰ هزار تومان دارند و مدلهای مختلف آن تفاوت زیادی ندارند. ارههای فارسی بر دستی تقریباً خیلی کمیاب شدهاند و اخیراً از نمونههای برقی آن استفاده میشود. قیمت این ارههای برقی بین ۲۵۰ هزار تومان تا ۴ میلیون تومان میباشد.