راهنمای خرید استارت خودرو
راهنمای خرید استارت خودرو
نحوه کار استارت خودرو
همانطور که پیش تر گفته شد، استارت خودرو یک موتور الکتریکی است که نیروی الکتریکی را تبدیل به نیروی مکانیکی می کند. سیستم کار استارت خودرو بدین شکل است که برق را از باتری می گیرد و در طی عبور از سیم پیچ درون استارت، سبب چرخاندن چرخ دنده های استارت می شود که این عمل سبب می شود چرخ دهنده های استارت با چرخ دنده های موتور خودرو درگیر شده و آن را به حرکت درآورد.
زمانی که دور موتور به حداقل دور راه اندازی لازم در خودرو برسد موتورخودرو روشن خواهد شد. استارت خودرو قطعهای است که وظیفه دارد دور موتور را به این میزان حداقلی برساند. این دور موتور حداقلی در موتور خودروها در حدود ۱۰۰ دور بر دقیقه است. همزمان با چرخاندن سوئیچ خودرو، انرژی الکتریکی از باتری به استارت فرستاده شده و استارت با چرخاندن موتور، سبب روشن شدن موتور خودرو می شود.
در واقع ستارت خودرو با بکارگیری سیم پیچ های درون خود و زغال های بکار رفته در آن، با ورود جریان، درون خود یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند که این میدان سبب چرخاندن با سرعت ارمیچر درون استارت می شود. این عمل سبب می شود چرخ دنده در جهتی که تنظیم شده است، به چرخش در بیاید و به طورهمزمان موتور خودرو را نیز به چرخش درآورد. استارت درخودروها به شکلی طراحی و ساخته می شود که فقط در یک جهت بچرخد. قابل ذکر است که اگر استارت قابلیت چرخش در یک جهت را نداشته باشد بعد از روشن شدن خودرو دور موتور سبب می شود که استارت در جهت عکس بچرخد و قطعات آن آسیب می بینند.
همچنین در بعضی از استارت ها طراحی به گونه ای است که هنگام کار، چرخ دنده استارت کمی به جلو هل داده می شود و با موتور درگیر می شود و هنگامی که خودرو روشن می شود و با رها شدن سوئیچ، چرخ دنده استارت به سر جای خود بازمی گردد و از درگیری با موتور آزاد می شود. باید اشاره کرد که اگر سوئیچ پس از روشن شدن خودرو همچنان نگه داشته شود و خودرو در حال استارت خوردن باشد، به سبب هماهنگ نبودن دور موتور و دور استارت، ممکن است قطعات داخلی استارت درهم شکسته شوند و به خودرو خسارت وارد شود.
دلایل خراب شدن استارت
همانطور که دربالا گفته شد خراب شدن استارت ناشی از مشکلات ایجاد شده در زغال یا چرخ دندهی آن است. امکان دارد چرخدنده گیر کند و نتواند نیروهای آرمیچر را انتقال بدهد. به این شکل با فلایویل درگیر نمیشود. اگرجریان برق داخل موتور دچار اختلال شود علت سوختن زغال استارت است. همچنین شل شدن سیمهای متصل به باتری می تواند از عوامل کار نکردن استارت باشد.
نشانههای خراب شدن استارت
استارت نخوردن خودرو: بدین وضع که هنگامی که سوییچ را میچرخانیم، چراغهای داشبورد روشن میشوند اما خودرو استارت نمیخورد.
صدای عجیب: زمانی که سوییچ را روشن کنید، صدای تیک تیک از زیر کاپوت خودرو شنیده می شود که شاید دراستارت اشکالی وجود داشته باشد. اگر خودرو استارت بخورد و تا زمانی که سوییچ را رها کنید صدای تیک تیک بیاید، احتمالا استارت مشکلی ندارد و مشکل را باید در جای دیگر جستجو کنید.گاهی مواقع ممکن است صدای وز وز با صدای گیر کردن همراه شود، که ازنشانه های اشکال در درگیر شدن چرخ دندهی استارت و فلایویل باشد.
کم شدن نور چراغها: از جمله موارد اشکال در سیستم استارت می باشد اگر هنگامی که موتور روشن است چراغ ها درست کار می کنند اما وقتی موتور را خاموش کنید و سوییچ را باز گذارید نور چزاغ ها کم بشود ناشی از اشکال در استارت است.
دود: انتشار دود ممکن است ناشی از سوختن استارت باشد.
نکات مهم
استارت جدید بایستی ظرفیتی هم اندازه یا بیشتر از استارت قبلی دارا باشد.
در استارت ها، محل پیچها، چرخدندهها و اتصالات باید یکسان باشند.
حتی اگر فقط یکی از قسمتهای استارت خراب شده است، بهتر است یک استارت نو تهیه کنید.
قبل از نصب استارت جدید بهتر است اتصالات سیم های متصل به استارت مورد بررسی قرار گیرد.
جهت کسب اطلاعات لازم در رابطه با رادیاتور خودرو مقاله ی “راهنمای خرید رادیاتور خودرو” روزکالا را مطالعه نمایید.
انواع استارت های خودرو
انواع مختلفی استارت در خودروها استفاده شده است، فوق خودروها و خودروهای معمولی نیازهای متفاوتی دارند. استارتهای ریموت نوع جدیدی از استارت است که در خودرو های جدید و پیشرفته بکار گرفته می شود که با استفاده از آنها میتوان خودرو را قبل از سوار شدن روشن کرد. استارتهای ریموت معمولا در خودروهای دنده اتوماتیک استفاده میشوند.
۱– دنده مارپیچی :
در این نوع استارت اتومات جدا از استارت است و از معایب این نوع استارت ها آن است که پس از روشن شدن موتور امکان گیر کردن دنده استارت وجود دارد. زمانی که برق سوئیچ اتومات را تحریک می کند از طریق اتومات استارت در همان زمان جریان کمی به موتور استارت منتقل می شود و استارت خیلی آرام می چرخد در این حالت دنده استارت روی شفت حرکت مخالف کرده به دنده فلایویل نزدیک می شود و در لحظه ای جریان اصلی برق از طریق کنتاکت اتصال دهنده به موتور استارت می رسد و باعث می شود به دنده استارت وارد نیرویی وارد شود که همان نیروی گریز از مرکز که مخالف گردش شفت آرمیچر بوده و باعث درگیری کامل و بیرون نزدن دنده استارت می شود و سبب چرخش فلایویل می گردد. زمانی که موتور روشن بشود دور دنده فلایویل دنده استارت را به عقب رانده، در پشت دنده استارت یک فنر بزرگ پیچشی قرار داده شده که باعث مهار ضربه دنده استارت می شود.
۲–مارپیچی کشویی :
در استارت مارپیچی کشویی اتومات استارت دو وظیفه در حین راه اندازی موتور استارت به عهده دارد:
الف ) به موتور استارت برق اصلی باطری را می فرستد.
ب ) به جلو راندن(حرکت دادن) دنده استارت جهت چفت شدن با دنده فلایویل برای گردش موتور
عملکرد اتومات استارت در نوع مارپیچی کشویی: اتومات استارت دو سیم پیچ دارد که یکی ازسیم پیچ ها نازک (که سیم پیچ نگهدارنده نامیده می شود) با تعداد دور زیاد و به صورت موازی متصل گردیده و دومی که سیم پیچ کشنده نام دارد، از سیم ضخیم با تعداد دور کم و بصورت سری متصل شده و زمانی که سوئیچ در مرحله استارت قرار می گیرد، جریان از طریق سوئیچ به سلونوئید استارت می رسد که به دو سر مشترک سیم پیچ نگهدارنده و کشنده متصل شده، در ابتدا جریان از هر دو سیم پیچ عبور می کند و سبب ایجاد میدان مغناطیسی قوی می شود و این حالت سبب می شود پیستون یا پلانچر اتومات به داخل جذب شود.
۳–آرمیچر کشویی:
استارت آرمیچر کشویی درکامیون ها و اتوبوس ها مورد استفاده قرار می گیرد. که دو قطعه سیم پیچ کشنده و سیم پیبچ کمک را دارا می باشد و مجموعه آرمیچر جهت درگیر شدن با فلایویل متحرک است، همینطور دارای کلاچ چند صفحه ای که در زمان استارت زدن حرکت را انتقال و در زمان روشن شدن حرکت را منتقل نمی کند.
4-استارت های گیربکسی :
چرخنده سیاره ای قطعه ای بنام گیربکس است که برای بدست آوردن گشتاور بیشتر جهت چرخاندن راحت ترموتورهایی که تعداد سیلندر بیشتر دارند و یا حجم موتور آنها بالاتر است استفاده می شود، که به واحد استارت اضافه گشته که دور آرمیچر استارت توسط این واحد چرخدنده ها به گشتاور تبدیل گشته و بدین ترتیب ازحجم و فضای اشغالی توسط استارت در اتومبیل کاسته و از طرفی جریان مصرفی نیز کم می شود .
اجزای استارت های گیربکسی
بوش استارت : محل تکیه گاه شفت آرمیچر استارت،قطعه ای به نام بوش است و محل نصب آنها در درپوش عقب و جلو می باشد .هر استارت معمولا دارای دو عدد بوش است.
انواع سیستم استارت خودرو (بر اساس نوع درگیری)
استارت با درگیری لخت: در همه خودروها فقط در مرحله راه اندازی دنده فلایول باید با استارت درگیر شود. اگر استارت با دنده فلایویل به حالت درگیرباقی بماند، موتور با دور بالا آن را به کار می اندازد و استارت به سرعت شکسته می شود. از ۸۰ سال پیش استارت با درگیری لخت به کار گرفته شده است و این نوع استارت به مرور زمان از رده خارج شده است این استارت چهار قطب و چهار زغال دارد و روی خودروهای بنزینی متوسط نصب می گردید.
این استارت به وسیله یک دنده پینیون کوچک با دنده فلایویل درگیر می گردد دنده استارت و بوشی که با محور آرمیچر اتصال هزار خاری دارد طوری تعبیه شده اند که وقتی استارت از طریق رله آغاز به کار می کند، آرمیچر بوش را در داخل دنده استارت می چرخاند دنده استارت به دلیل لختی ساکن می ماند و چون بوش در داخل ان می چرخاند با دنده فلایویل درگیر می شود.
هنگامی که موتور روشن شود دنده استارت را سریعتر از محور آرمیچر می چرخاند و همین سبب می شود که دنده استارت دوباره روی بوش بچرخد و از درگیری با دنده فلایویل رها شود هنگامی که دنده استارت برای بارنخست گشتاور را از آرمیچر می گیرد و نیز زمانی که موتور دنده استارت را از درگیری خارج می کند فنری ضربه تولید شده را جذب می کند. یکی از اشکالات اصلی این نوع استارت ماهیت خشن درگیری دنده استارت با دنده فلایویل بود.
در نتیجه این نوع درگیری دنده استارت و دنده فلایویل خیلی سریع فرسوده می شوند .دنده استارت در حین موتور گردانی در بعضی مواقع و پیش از انکه موتور کاملا روشن گردد از درگیری خارج می شود دنده استارت در معرض خطر گریپاژ کردن بر اثر گرد و غبار حاصل از کلاچ نیز قرار می گرفت.
در اکثر موارد روغنکاری مکانیسم دنده استارت باعث جذب گرد و غبار بیشتر و در نتیجه جلوگیری از درگیری می شد با استفاده از استارتهای از پیش درگیر بسیاری از این مشکلات ایجاد شده رفع گردید.
استارت از پیش درگیر: دراکثر خودروهای به روز استارت از پیش درگیر استفتده می کنند در این نوع استارت دنده استارت به صورت اطمینان بخش با دنده فلایویل درگیر می شود و توان کامل فقط هنگامی اعمال می شود که این دو به صورت کامل با هم درگیر شده باشند در این حالت چرخ دنده ها زودتر اززمان تعیین شده از درگیری خارج نمی شوند زیرا با اتوماتیک استارت دنده استارت را در وضعیت درگیر نگه داشته می شود دنده استارت کلاچ یک طرفه ای دارد که دنده فلایویل ازچرخیدن آن جلوگیری می کند.
مکانیسم عمل استارت از پیش درگیر به این صورت است که زمانی سوئیچ را می چرخانید اتصال با ترمینال ۵۰ روی اتوماتیک استارت برقرار می شود در نتیجه دو سیم پیچ تو نگهدار و درون کش برق دار می شوند. سیم پیچ درون کش مقاومت بسیار اندکی دارد بنابراین جریان شدیدی از ان عبور می کند این سیم پیچ با مدار موتور استارت اتصال متوالی دارد و جریانی که از ان می گذرد به موتور استارت اجازه می دهد که آرام بچرخد و درگیری را آسان کند در همین زمان میدان مغناطیسی تولیدشده در اتوماتیک استارت هسته سولنوئید را جذب می کند و از طریق چنگک باعث درگیری دنده استارت یا دنده فلایویل می گردد. وقتی دنده استارت به طور کامل درگیر می شود هسته اتوماتیک استارت در استارت انتقال می دهند وقتی کنتاکت ها اصلی بسته می شوند سیم پیچ درون کش به سبب اعمال ولتاژ مساوی به دو سر آن عملا از کادر می افتد در این هنگام سیم پیچ تو نگهدار تا هنگامی که برق از مغزی سوئیچ به اتوماتیک استارت می رسد هسته اتوماتیک در جای خود محکم می کند.هنگامی که موتور روشن و سویچ آزاد می شود جریان اصلی برق قطع می گردد وهسته اتوماتیک و دنده استارت بر اثر نیروی کشش فنر به حالت های اولیه خود بر می گردند فنری که روی هسته قرار گرفته است پیش از خلاصی دنده استارت از درگیری با پایان حرکت خود مجموعه ای از کنتاکت ها مسی سنگین کار را می بندد این کنتاکت ها توان کامل باتری را به مدار اصلی موتور دنده فلایویل کنتاکت ها اصلی را باز می کند.
در حین درگیری اگر دندانه های استارت به دندانه های دنده فلایویل اصابت کنند در نتیجه فشرده شدن فنر درگیری کنتاکت های اصلی بسته می شود در نتیجه موتور استارت می چرخد و دنده استارت با دنده فلایویل درگیر می شود گشتاوری که توسط استارت ایجاد می شود از طریق این کلاچ به دنده فلایویل منتقل می شود هدف از استفاده این کلاچ جلوگیری از چرخش موتور استارت با دور بسیار بالا در صورت درگیر ماندن دنده استارت پس از روشن شدن موتور است این کلاچ شامل یک عضو محرک و یک عضو متحرک است که چند غلتک یا ساچمه استوانه ای در میان آن دو قرار می گیرند این غلتک ها فنرسوارند و با فشار اوردن روی فنرها دو عضو محرک و متحرک را به هم چفت می کنند یا ازادانه در سمت معکوس می چرخند در حال حاضر انواع استارت از پیش درگیر به کار برده می شوند اما تمام آن ها طبق اصولی همانند کار می کنند اکنون استارت های که با آهنربای دائمی کار می کنند به مرور زمان با استارت هایی که سیم پیچ میدان سازدارند جایگزین می شوند.
قیمت باتری ماشین را در صفحه ی لیست قیمت این محصول ، از فروشگاههای معتبر سایت روزکالا استعلام نمایید.
شرکت سازنده و قیمت
شرکت هاي مختلفي در زمينه توليد و عرضه استارت خودرو ، فعال هستند. هرکدام از اين شرکت ها توانسته است با ارائه محصولاتي، نظر بخشي از مشتريان را به خود جلب کند. محصولات اين برند ها، از کيفيت مطلوبي برخوردارند و هم اکنون در بازار به به وفور يافت مي شوند.
عوامل مختلفي نظير نوع استارت، نوع درگیری استارت، خودروی مورد استفاده، شرکت سازنده و … در تعيين قيمت استارت خودرو موثرند. شرکت هاي سازنده اين محصولات، آن ها را با قيمت هاي گوناگوني به بازار عرضه کرده اند و به طور کلي قيمت تجهیزات مختلف استارت بين 20 هزار تومان تا 1 میلیون تومان است.
يکي از مهم ترين نکاتي که در خريد لوازم خودرو لازم است به آن توجه داشته باشيد، تعيين ميزان بودجه است که به شما کمک مي کند تا از ميان محصولات متنوع موجود در بازار، سريع تر محصول مناسب خود را انتخاب کنيد.
از ديگر نکات مهم در خريد تجهیزات استارت خودرو، اين است که محصول خود را از برند ها و همچنين فروشگاه هاي معتبر خريداري کنيد. زیرا استفاده از محصولات غیر استاندارد سبب وارد شدن آسیب به بخش های مختلف خودر و نیز افزایش هزینه ها می شود.