راهنمای خرید لوازم و تجهیزات مورد نیاز کوهنوردی
راهنمای خرید لوازم و تجهیزات مورد نیاز کوهنوردی
کاپشن – شلوار- کلاه
برای رفتن به کوهنوردی مهمترین وسیله کاپشن و شلوار است. جنس این دو باید از بادگیر باشد با درصدی بین 60تا70 . از طریق آن قادر به تنفس بوده و ذرات عرق دفع میشود اگر جز کسانی هستید که تمایل به شرکت در کوهنوردی یا علاقه به حرفه ای شدن در این زمینه را دارید باید لوازم و تجهیزات زیر را تهیه نمایید.
1- استرچ: اولین پوشش برای بدن میباشد که عضلات را در مقابل بسیاری از چیزها حفظ میکند و از جنس نایلون میباشد.
2- پلار یا پر: وظیفه ی گرم کردن بدن به عهده ی پلار میباشد که جنس آن از پر و پشم است. و یک نوع الیاف مصنوعی به شمار میرود این الیاف با اینکه ازجنس پر میباشد اما از پر سبکتر است یکی از قابلیتهای ویژه ی آن این است که دیر خیس میشود و خشک شدن آن به سرعت انجام میگیرد نوعی دیگر از پلار در بازار عرضه میشود که خاصیت ضدآبی دارد ونام آن ونیک میباشد.
3- گورتکس: گورتکس یکی دیگر از تجهیزات مورد نیاز در کوهنوردی میباشد گورتکس آخرین پوشش محسوب میشود و گورتکس از نفوذ رطوبت و آب به بدن جلوگیری میکند و تولید شده از الیاف کربنی میباشد در انتخاب کلاه نیز ابتدا باید به فصلی که در آن قرارداریم و کوهی که قرار است برویم توجه کنیم. اگر تصمیم به رفتن به مناطق سردسیر را دارید باید حتما با خود کلاه پشمی به همراه داشته باشید و برای رفتن به مناطق گرمسیر نیز کلاه لبه دار میتواند گزینه ی مناسبی باشد چون در این مناطق نور خورشید به طور مستقیم و زیاد میتابد.
گتر و جوراب
گتر و جوراب از دیگر وسایل مورد نیاز کوهنوردی میباشد.
درهنگام کوهنوردی باید از جوراب استفاده نمود تا پاها را گرم کند. علاوه برآن از اصطکاک بین پا و کفش هم جلوگیری میکند البته این قابلیت مهم بیشتر در جورابهایی با جنس الیاف مصنوعی و پشم وجود دارد. گفتنی است که جورابهایی از این جنس برای کوهنوردی مناسب تر است. استفاده از جورابهای نخی به دلیل نازک بودن خیس میشوند و باعث تاول زدن پا میگردند.
یک روش خوب برای کوهنوردی میتوان استفاده نمود که امروزه برخی از کوهنوردان استفاده میکنند. پوشیدن دو نوع جوراب باهم است که اولین جوراب یک جوراب نخی نازک میباشد که رطوبت و عرق را از پا گرفته و دومین جوراب نیز یک جوراب کلفت و ضخیمی است که بر روی جوراب نخی پوشیده میشود که باعث میشود عرق از جوراب اول گرفته شود و یک لایه ای کف پا ایجاد میگردد و این جوراب ضخیم که گتر نام دارد قسمت پایینی پا را گرم نگه میدارد و از نفوذ خاک – سنگ – برف – گل و چیزهای دیگربه داخل کفش جلوگیری میکند میتوان گفت افرادی که میخواهند جز پایشان چیز دیگری در داخل کفششان نباشد مناسب است.
گتر را میتوان به سه دسته تقسیم نمود:
1-گتر سوپر 2-گتر بلند 3-گتر کوتاه
اولین گتر که گتر سوپر نام دارد هم قسمت پایینی پا را میپوشاند و گرم نگه میدارد و هم میتواند خود پا را گرم نگه دارد. برای رفتن به مکانهایی که برف وجود دارد این گتر گزینه ی مناسبی میباشد. دومین گتر، گتر بلند است این گتر برای صعودهای سنگین بسیار مناسب است و سومین گتر، گتر کوتاه است. این گتر قادر است حدودا 12تا 15سانتی متر از کفش را بپوشاند از این نوع گتر برای صعودهای عادی و یک روزه استفاده میشود. برای برنامه هایی که طولانی نیست بهتر است از یک جفت زانو بند محکم و سفت استفاده نمود که در آن زمان حکم گتر را دارد.
کوله
کوله را میتوان از تجهیزات ضروری برای کوهنوردی به شمارآورد البته لازم به ذکر است برای برنامه هایی که یک روز یا کمتر از زمان ما را در برمیگیرد نیاز چندانی به استفاده از کوله نمیباشد. برای این نوع از برنامه ها بهتر است که یک کیف کمری کوچک همراه خود داشته باشید. درزمانهایی که برای چند روز به مکانی میروید و ممکن است در آن زمان به منابع غذایی دسترسی نداشته باشید ضروری است که یک کوله با خود به همراه داشته باشید برای کوهپیمایی بهتر است از کوله هایی استفاده نمود که از جنس پارچه های ضد آب میباشد که دارای کیفیت بالایی باشد. در هنگام خرید این مدل کوله باید دقت کرد که وزن کوله درحدی باشد که وزن آن به کمر فشار نیاورد و برای کسی که آن را حمل میکند خسته کننده نباشد.
در زمانهایی که به مدت چند روز برای کوهپیمایی برنامه میچینید اگربخواهید تمام لوازم مورد نیاز کوهپیمایی را به همراه داشته باشید و از سلامت و آمادگی جسمانی مناسبی بهره مند باشید وزن کوله پشتی شما باید حداکثر 25 تا 30 لیتر وزن داشته باشد. در هنگام خرید یک کوله پشتی برای کوهپیمایی باید نکات زیر را مدنظر قرار داد.
1-بهترین و مناسبت ترین نوع پارچه برای کوله پشتی جنس برزنت میباشد که دارای یک لایه نایلونی است. پارچهی کوله پشتی باید بسیار محکم و ضخیم باشد.
2- برای کوهپیمایی باید از کوله هایی استفاده نمود که دارای رنگی روشن باشد که آن را بتوان از دور به خوبی دید و تشخیص داد برخلاف رنگ کوله های نظامی و شکاری که باید رنگشان به گونه ای باشد که بتوان آن را استتار نمود. بهترین رنگها برای کوله پشتی کوهپیمایی رنگ زرد، نارنجی، قرمز میباشد.
3- هنگام خرید دقت نمایید که کوله پشتی از دوخت محکمی برخوردار باشد.
4- کوله ای را انتخاب کنید که مدلش به نوعی باشد که بین آن و بدن شما فاصله ایجاد گردد چون باید در میان آن هوا جریان داشته باشد و از عرق کردن جلوگیری شود.
5- درهنگام خرید کوله پشتی بهتر است که به کیفیت و مقاوم بودن راحتی و وزن اندک آن توجه کنید نه به قیمت آن.
برای کوهنوردی کفش را میتوان از اساسی ترین لوازم دانست همچون دیگر تجهیزاتی که در کوهنوردی استفاده میشود کفش هم همانند دیگر لوازم در طی سالهایی که گذشته است بخاطر اهمیت ویژه ای که در کوهنوردی دارد تغییراتی را تجربه کرده است به گونه ای که اگرکفشهای که در سالهای پیش استفاده میشده است را با کفشهایی که امروزه توسط کوهنوردان استفاده میشود با یکدیگر مقایسه کنیم مسلماً تفاوت بسیار آن را مشاهده خواهیم کرد.
در تمام رشته هایی از قبیل کوهنوردی – یخ نوردی – سنگ نوردی – جنگل پیمایی – کوهپیمایی سبک و سنگ نوردی سالنی بدون هیچ گونه تردید میتوان گفت که کفش مهمترین و پراهمیت ترین وسیله محسوب میشود.
در کوهنوردی به خاطر اینکه فرد به پیمایش مشغول است مهمترین نکته باید راحتی پا و بعد ازآن قابلیت فنی برای منظور هدف در درجه اهمیت بالایی دارد برعکس سالیان گذشته اکنون دیگر افراد به بادوام و مقاوم بودن کفش توجه نمی کنند بلکه مهمترین ملاک را راحتی و قابلیتهای فنی آن میدانند.
از گذشته تا کنون بهترین جنس برای تولید کفش چرم بوده است و برای تولیدکنندگان و افراد که ازکفش استفاده میکنند چرم میتواند جایگاه ویژه ای را برایشان داشته باشد. البته گفتنی است که امروزه از طریق تکنولوژیهای جدید و نوآوری در تولید کفش به جای چرم ممکن است از لایه های جایگزین دیگری در تولید کفش استفاده نمایند.
پس از تحول بزرگی که پرفسور ویلیام الگور (W.L Gore) درصنعت تولید کفش توسط لایه هایی که به احترام او بعد از مدتی آن را گورتکس نامیدند به وجود آورد. نخست پوشاکهای متفاوتی از این نوع تولیدات در بازار عرضه نمود اما بعد از چندین سال تغییراتی که در تولیدات آن انجام شد باعث شد که لایه ها برای کفش هم به کار گرفته شود از دیگر لایه ها که در تولیدات کفش در این چند سال این استفاده شده است میتوان sympatex را نام برد که ویژگی مهم آن نفوذ هوا و ضد آب و باز بودن آن است این لایه نیز همانند گورتکس عمل میکند. نوع دیگری از لایه نیز وجود دارد که در کفشهای زمستانی و قوی استفاده میشود که نام آن Thinsulate میباشد که نوعی لایه ی گرمازا است بکارگیری این لایه در تولیدات کفش انقلاب بزرگی را در این صنعت به وجود آورد.
بعد از آن نیز بکارگیری چرم کمترشد البته قابلیت تنفس پاهم باید مورد توجه قرار گرفت. این مبحث در تولید کفشهای سبک کمک شایانی نمود. در این سالها کفشهایی ساخته میشود که یکی از لنگه های آن دارای ساق بلندی در سایز 43 و وزن 625 گرم میباشد که کاربرد بسیار مهمی را دارد.
نیازهای متفاوت انسان باعث میشود که تولید کنندگان تصمیم به تولید کفش در جنس وشکلهای متفاوت بگیرند بسیاری از افراد از تولید کفشی صحبت میکنند که بتوان آن را در اکثر برنامه ها استفاده نمود اما این نظر بسیار بیهوده است زیرا برای هر برنامه خاص کوهنوردی باید کفش خاص خود را استفاده نمود.
امروزه کوهنوردان از تولید کفشهای 4 فصل سخن میگویند. تولید این کفش 4 فصل به معنی این است که کفش در تابستان قابلیت عدم تعرق پا را داشته باشد و در زمستان نیز از قابلیت ضد آب و باد بودن برخوردار باشد این را میتوان مفهوم استفاده عمومی از کفش دانست و هیچ گونه کاربرد تخصصی ندارد و بدون هیچ تردیدی میتوان گفت که کفش که در تابستان استفاده میشود ویژگیها و قابلیتهای مخصوص به خود را دارد و کفشی که در زمستان استفاده میشود نیز ویژگیهای خود را دارا میباشد و با یک تفاوتهای شایانی دارد و به هیچ وجه نباید انتظار چند منظوره بودن کفش را داشت در این سالها تولیدکنندگان کفش به تولید تخصصی کفش توجه میکنند درحدی که کفشهای مخصوص بانوان را به صورت کاملاً متمایز و مجزا تولید میکنند.
در هنگام خرید کفش باید به کارایی و کاربرد آن توجه نمود در این مطلب کفشهای کوهنوردی را براساس ویژگی و قابلیت و کاربردآن دسته بندی میکنیم این دسته بندی از طرف شرکتهای تولیدکننده ی کفش برای معرفی تولیدات خود هر ساله در مرکز توجه قرار میگیرد.
1- کفش صعودهای هیمالیائی (Expedition)این کفش مخصوص کوهنوردی در زمستان میباشد که شامل کفشهای 3 پوش یا 2 پوش است.
2- کفش کوهنوردی سنگین (High Mountain) این نوع از کفشها دارای وزن بالاست که درکوهنوردی بسیار قوی میباشد و تمام این نوع از کفشها قابلیت نصب گرامپون را داراست این کفشها بخاطر این که درآن از لایه ها استفاده شده است برای استفاده در کوهنوردی که در زمستان صورت میگیرد نیز مناسب است.
3- کفش کوهنوردی (Mountaineering) این نوع از کفشها از نوع نیمه سنگین میباشد.از این مدل از کفشها برای صعود و کوهنوردی در 3 فصل استفاده میشود اگر در این نوع از کفشها از لایه های گورتکس استفاده شود میتوان آنها را در کوهنوردی های زمستان نیز استفاده نمود.
4- کفش کوهپیمایی (trekking) برای کوهپیمایی میتوان از این نوع از کفشها استفاده نمود که سبک میباشد ک برای صعودهای یک روز گزینه ی مناسبی است. از این نوع کفش نمیتوان برای برنامه هایی که در مسیرهای سنگ لاخی یا فرود از شن اسکی میباشد استفاده نمود زیرا دوخت آن بر روی کفش است.
5- کفش راهپیمایی (Walking) این نوع از کفشها برای مسیرهای ساده استفاده میشود برای کفه های آن شکوک گیر به کار گرفته شده است.
6- کفش سنگ نوردی (Climbing) به این مدل از کفشها کتانی سنگ هم گفته میشود و از آن برای صعودهای سالنی یا دیواره های سالنی میتوان استفاده نمود.
چادر
از اساسی ترین تجهیزات کوهنوردی میتوان چادر را نام برد در کوهنوردی برای جلوگیری از نفوذ گرما، سرما، باران، برف از چادر استفاده مینمایند چادر گزینه ی بسیارخوبی برای حفاظت از خود در مقابل خطرات است
1- چادراسلکتی یا تونلی: برای استفاده نمودن از این نوع چادر نخست باید میله های آن را وصل نمود و بعد از آن را به زمین محکم کرد و پس از آن چادر را روی اسکلت و کف زمین باید انداخت اکثرا جنس این چادرها از برزنت میباشد که دارای وزنی بالا است و برای جابه جا کردن آن از وسایل نقلیه باید استفاده نمود
2- چادر خیمه ای: مدل این چادر به گونه ای است که تیرکهایی را در وسط دارد که چادر بر روی آن قرار میگیرد و محکم به زمین وصل میشود این نوع چادر از دو جنس نایلون و برزنت تولید میشود دارای وزن 2 تا 4 کیلوگرم است که به دلیل جمع و جور بودن برای کوهنوردی و کوهپیمایی گزینه ی مناسبی است
3- چادر فنری یا گنبدی: این چادر از دو تیرک تشکیل شده است و میتوان آن را به آسانی سرهم نمود و سرهم نمودن آن به صورت ضربدری میباشد و انتهای این دو تیرک به قلاب چادر وصل میشود. این چادر از وزن بسیار کمی برخوردار است و از ویژگیهای مهم آن کم حجم و کوچک بودن آن را میتوان نام برد. جنس بیشتر آنها از نایلون است و برای این که بهتر مستقر شود باید محکم به زمین متصل شود .
کیسه خواب
از مهمترین وسایل کوهنوردی میتوان کیسه خواب را نام برد یکی از فایده های کیسه خواب این است که مانع از نفوذ رطوبت میشود و دیگر اینکه از ما در مقابل سرما محافظت میکند و ویژگی اصلی این است که کسی پیدا نمیشود که از یک خواب راحت در یک کیسه خواب گرم و نرم بدش بیاید. اگر کوهنوردی شما یک روزه یا کمتر از یک روز میباشد و زمان رفت و برگشتتان مشخص است همراه داشتن کیسه خواب ضرورتی ندارد در یک کوهنوردی یک روزه در تابستان میتوانید زیر سایه ی یک درخت استراحت کنید و در زمستان نیز در کنار آتشی که درست کردهاید میتوانید یک خواب کوتاه لذتبخش داشته باشید. اما اگر سفر و کوهنوردی شما بیشتر از یک روز میباشد لازم است که حتما یک کیسه خواب همراه داشته باشید دونوع کیسه خواب وجود دارد که داری ظرفیت 1 یا 2 نفره میباشد و جنس آن میتواند از پر قو یا مرغ یا الیاف مصنوعی مانند پشم شیشه باشد کیسه خوابی که از جنس پر میباشد نسبت به پشم شیشه گرم و نرمتر میباشد اما از حجم بیشتری برخوردار است اماپشم شیشه حجم کمتری را به خود اختصاص میدهد و نسبت به کیسه خوابی که از جنس پر است سبکتر است و شست و شوی آن بسیار راحتتر و سریعتر انجام میگیرد اما تنها ایراد آن این است که اندازه ی کیسه خواب از جنس پر گرم نیست.
هنگام خواب در کیسه خواب منافذ آن را به طور کامل بپوشانید تا رطوبت داخل آن جمع نگردد و با بدنی خیس از عرق در آن نخوابید.
عینک
برای انتخاب یک عینک باید دقت و حساسیت بسیاری خرج شود اگرشمابه دنبال یک عینک آفتابی ارزان قیمت هستید با یک ظاهر گول زننده میتوانید آن را در کنار خیابان از یک دست فروش خریداری نمایید که یک عینک 2تا3 هزار تومانی میباشد که این کار بسیار اشتباهی است. تنها فایدهی این خرید میتواند این باشد که هنگامی که این عینک را گم کنید یا اینکه بشکند دلتان نمیسوزد با استفاده این عینکها چشمتان روز به روز ضعیفتر میشود در نتیجه باید هنگام خرید عینک دقت زیادی را خرج نمود
لوازم حمل آب
قبل از رفتن به کوهنوردی باید مشخص کنید میزان مصرف آب شما چه مقدار میباشد تا در هنگام کوهنوردی برایتان مشکلی به وجود نیاید برای مسیرهای معتدل که تابش خورشید خفیف میباشد یک لیتر آب فقط 2ساعت برایتان کفایت خواهد کرد اگر درهرمسیر صعود میانگین فاصله ی آبی شما 4 ساعت میباشد نیاز است که حداقل 2 الی 3 لیترآب را همراه خود ببرید گفتنی است که مقداری از آب همراه خود را باید صرف پخت و پز نمایید پس بهتر است به اندازه ی کافی آب به همراه داشته باشید.
برای کوهنوردی باید از کیسه آب یا کمل آب استفاده نمایید تا آب در داخل کوله پشتی شما ذخیره شود. این وسیله یک حامل بزرگ آب میباشد که یک نوع ظرف فشرده شده ی آبی است و از آن به عنوان یک توزیع کننده ی آب در محیط کمپ استفاده میکنند.
شایان ذکراست که از حجم بالای آن میتوان برای آب گیری از منابع آبی که در مسیر با آن برخورد میکنید استفاده نمود.
خوراکیهای مسیر
مواد غذایی و خوراکی که قرار است در مسیر به همراه داشته باشید به سلیقه خود شما بستگی دارد. اما بهتر است که در مسیر از میوه های خشک مانند انبه، یا کشمش خشک مواد انرژیزا نظیر (شکلات، اوتمیلها) یا ژله های خوراکی JellyACE و آب نبات ها استفاده نمایید. بسیاری از کوهنوردان و خوراکیهای خود را در جیب های مخصوص خود که ZIPLOCK نام دارد میگذارند خوراکی هایی نظیر بیسکوییت کرم دار، شکلات، اسمارتیزها (Oreo,ChocNutوM&MS)
حواستان باشد که شما درکوهنوردی باید از مواد غذایی با کالری بالا استفاده نمایید زیرا نیاز به انرژی دارید و قابل ذکر است که باید از خوردن مواد غذایی باکالری کم خودداری کنید.
وعده های غذایی
امروزه آشپزی در کوه یک امر طبیعی و همگانی شده است برای پخت غذا میتوانید وسایل مورد نیاز را قبل از رفتن تهیه نمایید. اما اگر مصرفتان اندازه ی کنسرو میباشد میتوانید از آن استفاده نمایید و دیگر نیاز نیست سختی آشپزی را به جان بخرید یک نکته مهم در استفاده از این کنسروها و یا حتی پخت و پز غذا به جا ماندن آثار آن در طبیعت میباشد مانند قوطیهای حلبی. پختن برنج در کوهستان تفاوت چندانی با پخت و پز درشهر ندارد غیر از اینکه آب در ارتفاعات زودتر میجوشد. اگر پخت برنج برایتان سخت میباشد میتواند از پاستا یا سوپ نیز استفاده نمایید آن را جایگزین برنج کنید به اندازه روغن در پختن غذا توجه کنید برای مزه دار کردن هم میتوانید از فلفل یا پودرها استفاده نمایید.
اجاق
برای کوهنوردی اجاقهای چندگانه ی بسیاری تولید شده است اما گفتنی است که اکثر اجاقهای کوهنوردی با گا زبوتان کار میکنند ابتدا باید اطمینان پیدا کنید که برای صعود به کوه به میزان لازم سوخت به همراه دارید. برای 1 یا 2وعد هی غذایی یک سیلندر بوتان کافی میباشد. بهتر است زمانی که برای یک وعده ی غذایی یک سیلندر میآورید برای مطمئن شدن و احتیاط یک سیلندردیگر نیز به همراه داشته باشید گفتی است که هر اجاق برای خود نیاز به یک سیلندر بوتان دارد برای پخت و پز تاکید میشود که در محیط کمپ آتش روشن نشود جهت احتیاط حتما یک فندک یا یک بسته کبریت به همراه داشته باشید زیرا ممکن است اجاق شما از کار افتاده باشد و در این زمان میتوانید از فندک یا کبریت استفاده نمایید.
ظروف آشپزی وخورد و خوراک
افراد برای شرکت در کوهپیمایی نیاز دارند تا ظروف آشپزی یا همان ظروف خورد و خوراک را با خود به همراه داشته باشند. مناسبترین ظروف برای استفاده در کوهپیمایی ظروف با کیفیت از جنس از جنس تیتانیوم یا ستهای Koveacocker میباشد که از لحاظ قیمت بسیار به صرفه و ارزان است. برای کوهپیمایی باید حتما قاشق، چنگال و کارد همراه خود داشته باشند گفتنی است که تمام این موارد میتواند داخل یک چاقوی سوییسی باشد در نتیجه با خود داشتن یکی از این لوازم در صرفه جویی در فضای کوله پشتی کمک بسیاری را به کوهنورد میکند.