بهترین کارت های گرافیک برای بازی و ساخت محتوای ویدیویی
اگر میخواهید سیستم گیمینگ اسمبل کنید، انتخاب پردازندهی گرافیکی مناسب یا همان کارت گرافیک حتی در مقایسه با پردازنده اصلی سیستم اهمیت بیشتری دارد. متأسفانه فرایند انتخاب گزینهی مناسب در این بازار کمی پیچیده است و باید نکات فنی و تخصصی زیادی را در نظر گرفت. در ضمن علاوه بر مشخصات فنی و توان عملیاتی کارت گرافیک، عوامل دیگری نظیر نوع نمایشگر، فضای داخلی کیس، استانداردهای ابعادی مادربرد و سطح تنظیمات گرافیکی مدنظر در بازیها هنگام خرید کارت گرافیک باید در نظر گرفته شود. گرانی سختافزار و کمیاب بودن برخی از قطعات در بازار ایران نیز به این وضعیت دامن میزند و باید کارت گرافیک را بهگونهای انتخاب کرد که نه بیشتر از بودجهی لازم هزینه و نه کارت گرافیک ضعیفتر از نیاز واقعی خود تهیه کنیم.
در این مقاله، بهترین کارت گرافیکهای حال حاضر بازار کشورمان در هر بازهی قیمتی را معرفی کردهایم. همچنین با ذکر رزولوشن هدف و حدود توان بازدهی (از وبسایت Userbenchmarks) برای مقایسهی بهتر توان محصولات، سعی کردهایم انتخاب آنها و درک توان پردازشی را برای کاربران تسهیل کنیم. البته میتوانید با مطالعهی راهنمای خرید کارت گرافیک و نکاتی که پیش از خرید آن باید بدانید، اطلاعات خود از این دسته محصولات دنیای فناوری را افزایش دهید و نمونهی ایدهآل را با توجه به نیاز و رزولوشن هدفتان انتخاب کنید.
نکات مهم
متأسفانه با توجه به افزایش قیمت ارزهای دیجیتال و گرایش بیشتر عموم به ماینینگ در کنار مشکلات چرخهی تولید ناشی از همهگیری ویروس کرونا، شاهد کمبود وحشتناک CPU و بهخصوص کارت گرافیک در بازار هستیم. این شرایط به حدی بحرانی است که حتی برندهای سازندهی کارت گرافیک نیز بهصراحت خبر از افزایش قیمت محصولات طی ماههای آینده دادهاند. AMD و انویدیا نیز از ادامهی مشکلات کمبود و عرضهی پردازندههای خود به بازار حداقل تا پایان نیمهی اول سال ۲۰۲۰ خبر دادهاند. با درنظرگرفتن مشکلات جهانی در کنار بازار نابسامان سختافزار کشورمان، پیشنهاد میشود در صورت نیاز سریعتر محصول مدنظر خود را خریداری کنید زیرا به این زودیها خبر از کاهش قیمت نخواهد بود و احتمالا شاهد افزایش قیمت نیز باشیم.
به دلیل شرایط نامساعد بازار سختافزار، شاهد تفاوت قیمت بسیار زیاد در بازار پردازندهها هستیم. اختلاف قیمت به حدی است که برخی موارد شاهد عرضهی محصولی یکسان با تفاوت قیمت ۳۰ تا ۴۰ درصدی توسط دو فروشندهی مختلف هستیم! تناقضات موجود در بازار به حدی گسترده است که مضحک شده است. برخی مواقع مشاهده میشود حتی مدلی پایینردهتر از یک برند گرانتر از مدل توانمندتر به فروش میرسد! به همین دلیل قویا توصیه میکنیم زمانی را برای جستوجو در فروشگاههای آنلاین و فیزیکی محل سکونت خود اختصاص دهید تا ارزانترین گزینهی موجود را بیابید.
متأسفانه به دلیل وارد نشدن کارتهای گرافیک جدید سری ۶۰۰۰ رادئون و افزایش قیمت مضحک محصولات پیشین این برند در بازار، در حال حاضر خرید AMD به هیچ وجه توصیه نمیشود. کارتهای گرافیک سری ۳۰۰۰ انویدیا در بازارمان یافت میشود. اما متأسفانه شاهد فروش آنها با قیمت ۳ برابر ارزش واقعی خود هستیم؛ به همین دلیل هنوز سری RTX 2000 بهعنوان بهترین گزینهی بازار در بازهی قیمت کمتر از ۳۰ میلیون تومان به شمار میروند.
حدود قیمت: ۹۰ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 4K
توان بازدهی: ۲۳۰ درصد
توان RTX 3090 یا بهتر است بگوییم شاهکار انویدیا، زبانزد خاصوعام است و هر گیمری آرزوی داشتن این کارت گرافیک انویدیا را در کیس خود دارد. بیش از ۱۰ هزار هستهی کودا در کنار ۲۴ گیگابایت حافظهی بسیار سریع GDDR6X باعث شده است تا انویدیا جیفورس ۳۰۹۰ را بتوان توانمندترین پردازندهی گرافیکی حال حاضر دانست. این موضوع باعث شده است تا انویدیا پرچمدار خود را اولین کارت گرافیک دنیا با قابلیت اجرای بازی در رزولوشن 8K بخواند. همچنین RTX 3090 برای عاشقان فناوری رهگیری پرتو در گیمینگ با وضوح 4K و نرخ فریم چشمگیر، بهترین گزینهی موجود است. اگر برای اسمبل کردن کامپیوتر خود بودجهی بسیار زیادی دارید و میخواهید قویترین کارت گرافیک موجود در بازار را داشته باشید، ۳۰۹۰ با قیمت حدودی ۹۰ میلیون تومان همان چیزی است که میخواهید. البته توجه کنید که قیمت این محصول در کشور بسیار گرانتر از ارزش واقعیاش است و تنها آن را به کاربرانی توصیه میکنیم که بدون محدودیت مالی به دنبال توانمندترین کارت گرافیک حال حاضر بازار هستند.
حدود قیمت: ۶۰ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 4K
توان بازدهی: ۲۰۱ درصد
در صورتی که برچسب قیمت عجیب ۳۰۹۰ را به هیچ وجه نمیتوانید هضم کنید اما به دنبال اجرای جدیدترین بازیها با حداکثر تنظیمات گرافیکی، رهگیری پرتو و رزولوشن 4K هستید، انویدیا RTX 3080 بهترین گزینهی موجود است. این کارت گرافیک با ۸۷۰۰ هستهی کودا بهراحتی از پس اجرای تمام بازیهای با بالاترین تنظیمات گرافیکی برمیآید. تنها انتقاد کارشناسان به این کارت گرافیک، حافظهی ۱۰ گیگابایتی آن است که برخی احتمال گلوگاهی این بخش طی سالهای آتی و هنگام اجرای بازیهای سنگین با بافتهای گرافیکی حجیم را میدهند. به همین دلیل زمزمههایی مبنی بر عرضهی RTX 3080 TI با ۱۶ گیگابایت حافظهی VRAM به گوش میرسد. بااینحال موارد مذکور چیزی از ارزش و توان پردازشی ۳۰۸۰ نمیکاهد. بد نیست بدانید ۳۰۸۰ با ۳۰ درصد قیمت کمتر نسبت به 2080TI، نزدیک به ۳۰ درصد توان پردازشی بیشتری دارد. این موضوع باعث شد قیمت 2080TI بهشدت در بازارهای جهانی و حتی کشورمان افت کند و درحالیکه چندی پیش با قیمت ۸۰ میلیون تومان به فروش میرسید، اکنون بتوان آن را با قیمت حدودی ۴۵ میلیون تومان نیز تهیه کرد.
با درنظرگرفتن توان پردازشی و قیمت انویدیا ۳۰۸۰، این کارت گرافیک ارزش خرید بهمراتب بیشتری در مقایسه با ۳۰۹۰ دارد.
حدود قیمت: ۴۲ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 4K
توان بازدهی: ۱۵۳ درصد
در کنفرانس رونمایی محصولات جدید انویدیا، زمانی بهبود قابل توجه توان پردازشی سری ۳۰۰۰ محسوس شد که جنسن هوانگ (مدیرعامل انویدیا) توان ۳۰۷۰ را برابر با 2080TI عنوان کرد. این در حالی است که 2080TI با قیمت ۹۹۹ دلار به فروش میرسید اما RTX 3070 قیمتی برابر با ۴۹۹ دلار دارد. بدین ترتیب دیگر برای تجربهی بازیهای در رزولوشن 4K با فناوری رهگیری پرتو نیازی به پرداخت هزینههای بسیار سنگین نیست و کارتهای گرافیک جدید انقلابی ایجاد کردهاند. ۵۸۸۸ هستهی کودا در کنار ۸ گیگابایت حافظهی GDDR6، کارت گرافیک ۳۰۷۰ را به هیولایی تبدیل کرده است که ارزش خرید بالایی دارد (البته در صورت بازگشت به قیمت واقعی خود). نسل دوم هستههای رهگیری پرتو و هستههای بهینهشدهی Tensor برای محاسبات هوش مصنوعی، ارزش خرید بالاتری برای این کارت گرافیک حتی در صورت قیمت یکسان با 2080TI ایجاد میکند.
حدود قیمت: ۳۰ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 4K
توان بازدهی: ۱۳۲ درصد
RTX 3060TI را میتوان از جذابترین اعضای خانوادهی جدید انویدیا دانست. محصولی که توان پردازشی برابر با RTX 2080 سوپر دارد و برچسب قیمت ۳۹۹ دلاری آن (در صورت حل مشکل کمبود محصول و عرضه با قیمت مناسب در کشور) ارزش خرید فوقالعادهای دارد. این کارت گرافیک با ۴۸۶۴ هستهی کودا و ۸ گیگابایت حافظهی GDDR6، توانایی اجرای بازیهای با رزولوشن 1440P و حداکثر تنظیمات گرافیکی را دارد و همچنین برای اجرای بازیهای با رزولوشن 4K بسیار مناسب است. تا چندی پیش در ایران با قیمت ۲۵ میلیون تومان در دسترس بود. اما متأسفانه در حال حاضر بهسختی و با حدود قیمت ۳۰ میلیون تومان یافت میشود. شک نداشته باشید انویدیا 3060TI و 3060 در صورت عرضهی مناسب میتواند به آمار فروش GTX 1060 برسد و پس از سالها جایگاه محبوبترین کارت گرافیک جهان را از آن بگیرد.
حدود قیمت: ۲۳ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 1440P
توان بازدهی: ۱۰۶ درصد
پس از عبور از کارتهای گرافیک جدید انویدیا، 2070 از هر لحاظ میتواند محصولی ایدهآل برای گیمرها باشد. البته این موضوع تا زمانی صادق خواهد بود که کارتهای سری ۳۰۰۰ به قیمت اصلی خود بازنگردند. کارت گرافیک ۳۰۶۰ نیز بهتازگی معرفی شده است و احتمالا در آیندهی نزدیک وارد بازار ایران میشود.
حدود قیمتی ۲۳ میلیون تومان برای ۲۰۷۰ به هیچ وجه ارزان محسوب نمیشود و این عضو خانوادهی جیفورس انویدیا را در دستهی کارتهای گرانقیمت قرار میدهد. اما باید به این موضوع توجه کنید که با ۸ گیگابایت حافظه و بهرهمندی از هستههای مخصوص پردازش رهگیری پرتو، ۲۰۷۰ سوپر میتواند بازیها را با وضوح 4K و نرخ فریم کاملا رضایتبخش اجرا کند. به لطف پشتیبانی این کارت گرافیک از فناوری DLSS انویدیا، کاربران میتوانند نرخ فریم بیشتری در برخی از عناوین بازی تجربه کنند.
حدود قیمت: ۱۸ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 1440P
توان بازدهی: ۸۹ درصد
RTX 2060 با معیارهای امروزی دنیای پردازندههای گرافیکی محصولی چندان توانمند نیست. اما در ردهی قیمت از ۲۰ میلیون تومان و به لطف افزایش وحشتناک قیمت RX 5700 و RX 5600XT، بهترین گزینهی موجود به شمار میرود. با وجود پشتیبانی از فناوری رهگیری پرتو، نباید حساب ویژهای روی فعالسازی این قابلیت باز کنید. بااینحال RTX 2060 توانایی خوبی در اجرای بازیهای با رزولوشن 1440P و 1080P دارد. به لطف پشتیبانی از DLSS قادر به تجربهی بازیهای با رزولوشن بیشتر نیز خواهید بود.
نکتهی مهم پیش از خرید این محصول، تنوع زیاد قیمت آن در بازار است. در صورتی که جستجوی خوبی در بازار و فروشندههای مختلف، بهخصوص فروشگاههای آنلاین داشته باشید، موفق به خرید آن با قیمت بسیار کمتر از میانگین بازار خواهید بود.
حدود قیمت: ۱۳ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 1080P
توان بازدهی: ۷۰ درصد
اگر بودجهی زیادی در اختیار ندارید یا 1080P را بهعنوان رزولوشن هدف خود در نظر دارید، کارت گرافیک ۶ گیگابایتی انویدیا GTX 1660 Super از انتخابهای برتر است. این کارت گرافیک گزینهی خوبی برای تجربهی گیمینگ با وضوح و کیفیت Full HD یا همان 1080p است و قیمت ۹ میلیون تومانی آن هم دربرابر توان بازدهی، کاملا مناسب است. GTX 1660 Super نیز از جمله محصولاتی است که به لطف توان پردازشی در خور توجه، در سالهای آینده میتواند وظایف سنگین پردازشی مثل اجرای بازیهای روز را با جزئیات عالی در رزولوشن 1080P انجام دهد.
1660TI دیگر محصول میانردهی انویدیا با معماری تورینگ به شمار میرود که توان بسیار خوبی در اجرای بازیها در رزولوشن 1080P دارد؛ اما متأسفانه قیمت بالا و نزدیک این کارت گرافیک به RTX 2060 ارزش خرید آن را بهشدت کاهش داده است.
حدود قیمت: ۹ میلیون تومان
رزولوشن هدف: 1080P
توان بازدهی: ۶۰ درصد
کارت گرافیک GTX 1650 فقط ۴ گیگابایت حافظهی گرافیکی دارد؛ اما به لطف بهرهوری از معماری Turing و با وجود ارائهی توان پردازشی بسیار مناسب و اجرای بازیها در رزولوشن 1080P، مصرف اندکی دارد. پیشتر، RX 580 از گزینههای مناسب بازار کشور به شمار میرفت که با ۸ گیگابایت حافظهی محصولی ایدهآل برای تجربهی بازیهای در رزولوشن 1080p است. اما متأسفانه فروش گستردهی انواع ماینشدهی RX580 به جای محصولات نو و آکبند و افزایش مضحک و چشمگیر این کارت گرافیک قدیمی باعث شد GTX1650 Super بهمراتب گزینهی بهتری باشد. توان فریمدهی یکسان با RX580 در بازیها و قابلیتهای بهتر در امور ساخت محتوای ویدئویی و تصویری به لطف بهرهوری از هستههای کودا و سختافزار NVENC، کارت گرافیک انویدیا را به بهترین گزینهی موجود در این ردهی قیمتی تبدیل میکند، حداقل تا زمانی که وضعیت فروش RX 580 یا RX 5500XT در کشور اصلاح شود.
حدود قیمت: ۶ میلیون
رزولوشن هدف: 1080P
توان بازدهی: ۴۳ درصد
کارت گرافیک GTX 1650 تقریبا ۵۰ درصد توان بیشتری از کارت گرافیک محبوبی همچون GTX 1050 دارد. همین موضوع میتواند بهخوبی نشانگر توان پردازشی مناسب این محصول در اجرای بازیها در رزولوشن 1080P باشد. البته در نظر داشته باشید بعضی مواقع در بازیهای AAA و تنظیمات گرافیکی بالا، افت فریم و رسیدن به مرز ۳۰ فریم بر ثانیه را تجربه خواهید کرد. اما برای اکثر بازیهای این نسل و مشخصا نسلهای قبلی میتوانید نرخ میانگین ۶۰ فریم بر ثانیه با جزئیات گرافیکی چشمگیر را از این کارت گرافیک خروجی بگیرید. از آنجا که در اواخر نسل هشتم بازیهای ویدئویی هستیم و با انتشار بازیهایی نیازمند به گرافیک بیشتر، بهتر است چندان امیدی به عملکرد و بازدهی مطلوب این کارت گرافیک در آینده نداشته باشید.
حدود قیمت: ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
رزولوشن هدف: 1080P و HD
توان بازدهی: ۲۴/۱ درصد
شاید دلیل اصلی که کارت گرافیک سری 500 شرکت AMD طرفداران زیادی دارد، قیمت بسیار مقرونبهصرفه آن باشد که حداقل ۴۰ دلار با رقبای همتراز در انویدیا فاصله دارند. کارت گرافیک RX560 در مقایسه با رقیب اصلیاش، یعنی 1650 انویدیا، چندان موفق عمل نمیکند و در وضوح 1080p و جزئیات زیاد، ضعف خود را در بازدهی نشان میدهد. برای اینکه بتوانید نتیجهی مطلوبی بگیرید چارهای جز کاهش تنظیمات گرافیکی بازیها و بسنده کردن به نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه را ندارید. باوجوداین، میانگین قیمت ۴٫۵ میلیون تومانی برای RX560 با این قدرت پیشنهادی مناسب است و میتوانید بسیاری از بازیهای محبوب و سرگرمکننده مانند Fortnite،اPUBG یا Rainbow Six Siege را با نرخ فریم رضایتبخش و کیفیت مناسب تجربه کنید.
حدود قیمت: ۳ میلیون
رزولوشن هدف: HD
توان بازدهی: ۱۴/۹ درصد
کارت گرافیک ۲ گیگابایتی GT 1030 مناسب کاربرانی با بودجهی کم است. این کارت گرافیک برای بازیهای Esport و عناوینی مختلف با جزئیات و وضوح کم مناسب است و برای کاربریهای عادی مثل ویرایش سادهی تصاویر و ساخت محتوای سبک ویدئویی از گزینههای برتر محسوب میشود. این کارت گرافیک در دو مدل SDDR4 و GDDR5 در بازار عرضه شده است که نسخهی GDDR5 از اختلاف سرعت حافظهی دوبرابری بهره میبرد و توصیه میکنیم که در صورت خرید این کارت، نوع حافظهی نسل جدید آن را انتخاب کنید. اگر به دنبال ارزانترین و درعینحال بهصرفهترین کارت گرافیک بازار کشور هستید، انویدیا GT 1030 بهترین گزینهی موجود است.
البته این پیشنهاد زمانی صادق است که کامپیوتر دارید و تنها به دنبال کارت گرافیکی ارزانقیمت هستید. در صورتی که هنوز کامپیوتر خریداری نکردهاید، در نظر داشته باشید واحد گرافیکی مجتمع درون CPU رایزن 5 3400G توان پردازشی بیشتری در مقایسه با GT 1030 و ارزش خرید بهمراتب بالاتری دارد.
دیدگاه شما دربارهی کارتهای گرافیک معرفیشده چیست؟ اگر محصول دیگری میشناسید که در این فهرست از قلم افتاده است، لطفا در بخش نظرات آن را به ما معرفی کنید.