ارزش معاملات تجارت الکترونیکی در سال ۹۹ به ۱۰۹۷ هزار میلیارد تومان رسید
ارزش معاملات تجارت الکترونیکی در سال ۹۹ به ۱۰۹۷ هزار میلیارد تومان رسید
مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صمت اعلام کرد که ارزش معاملات تجارت الکترونیکی در سال ۹۹ به ۱۰۹۷ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به سال گذشته، با افزایش ۱۶۰ درصدی مواجه بوده است. همچنین اعلام شد که در حال حاضر قریب به ۸۹ هزار واحد تجارت الکترونیکی اینماد دریافت کردهاند.
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی طی نشستی خبری که روز یکشنبه ششم تیر ماه و با حضور «علی رهبری» سرپرست این مرکز برگزار شد، آمار و ارقام مهم حوزه تجارت الکترونیکی در سال ۹۹ را در اختیار رسانهها و مردم قرار داد.
سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با اشاره به آمار و ارقام بدست آمده در گزارش امسال گفت:
در گزارش امسال چند عدد نسبت به بقیه بیشتر حائز توجه هستند. یکی از آنها رشد قابل توجه ارزش معاملات است که از دلایل آن میتواند افزایش نرخ تورم در کشور باشد. با این وجود رشد ۱۶۰ درصدی نسبت به سال قبل عدد قابل توجهی است. مورد بعدی تعداد اینمادهای صادر شده است که رشدی صد درصدی داشته و دو برابر شده که خدا را بابت این رشد شاکریم و امیدواریم این رشد ادامهدار باشد.
به گفته رهبری دوران کرونا نقش مهم و تأثیرگذاری در افزایش آمار و ارقام سال ۹۹ در حوزه تجارت الکترونیکی گذاشته و باعث شده که مردم بیشتر از همیشه به خریدهای اینترنتی روی آورند:
صدور گواهیهای امضای الکترونیکی هم با ۲۲۴ درصد رشد مواجه بوده که فکر میکنم این میزان رشد هم به خاطر کروناست و هم به خاطر تلاشهای دستهجمعی وزارت، حاکمیت و مردم. و در نهایت در بحث تجارت الکترونیک ما در سال گذشته دیدیم که مشتریان واحدهای تجارت الکترونیکی گستردهتر شدند میانسالان و بزرگسالان هم به جمع مشتریها اضافه شد و تنوع کالاهایی هم در این زمینه بالاتر رفت. به طوری که حالا نان را هم میتوان اینترنتی سفارش داد.
افزایش ضریب نفوذ اینترنت و شبکههای اجتماعی در کشور
مطابق آمار ارائه شده، تعداد کاربران اینترنت در ایران در سال ۹۹ به ۹۴/۴۴ میلیون نفر و ضریب نفوذ اینترنت در کشور به ۱۱۲ درصد رسیده، که از این میزان ۷۱ درصد مربوط به ضریب نفوذ شبکههای اجتماعی در میان کاربران ایرانیست.
این آمار و ارقام در حالی به دست آمده که تعداد کاربران تلفنهای هوشمند در کشور با افزایشی ۲۸ درصدی نسبت به سال ۹۸، در سال ۹۹ به ۶۹% رسیده که به صورت عددی شامل ۵۸/۲ میلیون نفر میشود.
افزایش صدور گواهی امضای الکترونیکی
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در این نشست خبری از رشد بیسابقه گواهیهای صادر شده برای امضای الکترونیکی در سال ۹۹ خبر داد. طبق گزارش این نهاد برای امضاهای الکترونیکی در سال ۹۹ رقمی بیش از ۱/۳ میلیون گواهی صادر شده و صدور گواهیها نسبت به سال ۹۸ با افزایش قابل توجه ۲۲۴ درصدی مواجه بوده است.
افزایش ارزش اسمی معاملات تجارت الکترونیکی
ارزش اسمی معاملات تجارت الکترونیکی هم با افزایش قابل ملاحظهای در سال ۹۹ مواجه بوده به طوری که از ۴۲۳ هزار میلیارد تومان در سال ۹۸، حالا به ۱۰۹۷ هزار میلیارد تومان در سال ۹۹ افزایش یافته است.
این موضوع نشان میدهد که معاملات تجارت الکترونیکی در سال ۹۹ با افزایشی قریب به ۱۶۰ درصد نسبت به سال گذشته مواجه شده است که ورود به قرنطینه در دوران کرونا در این افزایش نقش بسیار قابل توجهی ایفا کرده است.
طبق این گزارش ارزش حقیقی معاملات تجارت الکترونیکی در سال ۹۹ میزان ۱۵۹۰ هزار میلیارد تومان بوده که از این مقدار ۷۶۸ هزار میلیارد تومان مربوط به تراکنشها در خریدهای اینترنتی است و ۳۲۹ هزار میلیارد تومان هم به پرداخت در محل (کشیدن کارت) و سایر روشهای پرداخت اختصاص دارد.
نکته قابل توجه این گزارش متوسط مبلغ هر تراکنش اینترنتی بوده که ۳۴۷ هزار تومان برآورد شده است.
شبکههای اجتماعی؛ محبوبترین واحدهای ارائه کالا و خدمات تجارت الکترونیکی
طبق گزارش شبکههای اجتماعی محبوبترین واحدهای تجارت الکترونیکی از سوی مردم بودهاند. بنابر اعداد و ارقام منتشر شده در سال ۹۹ قریب به ۷۸% از تجارتهای الکترونیکی در شبکههای اجتماعی انجام شده که بخش اعظم آنها مربوط به شبکه اجتماعی اینستاگرام بوده است.
پیامرسانها و اپلیکیشنهای فروشگاهی نیز با ۳۴ و ۲۸ درصد سهم در مقام دوم و سوم محبوبیت میان مردم قرار گرفتهاند.
اما در مورد ارسال، شرکت پست ایران با اختصاص ۷۷ درصد از آمار، در سال ۹۹ پرکاربردترین روش در ارسال و تحویل کالا در واحدهای تجارت الکترونیکی بوده است.
افزایش چشمگیر اینمادهای اعطایی به کسب و کارها در سال ۹۹
به گزارش مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صمت اینمادهای اعطا شده به کسب و کارها و واحدهای تجارت الکترونیکی در سال ۹۹ با افزایش چشمگیری مواجه بوده است. طبق آمار در حال حاضر ۳۵۰ هزار واحد تجارت الکترونیکی فعال در کشور وجود دارند که از این میان بیش از ۸۹ هزار مورد اینماد دریافت کردهاند.
از واحدهای دریافتکننده اینماد، ۴۱ درصد از آنها بین ۱ تا ۴ سال از شروع فعالیتشان گذشته که نشان از جوان بودن جمعیت اکثر کسب و کارهای این حوزه دارد. جالب است بدانید که کسب و کارهای «آموزشی» بیشترین سهم از واحدهای تجارت الکترونیکی دارای اینماد را به خود اختصاص دادهاند.
اما تعداد کل اینمادهای اعطا شده در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ چیزی بالغ بر ۲ برابر شده و به ۸۹۰۱۱ مورد رسیده است. ۷۶% از دریافتکنندگان اینماد در سال ۹۹ شخص حقیقی بوده و ۸۶% از این آمار را مردان به خود اختصاص دادهاند. عمده دریافتکنندگان اینماد بین ۳۰ تا ۴۰ سال سن دارند و بیشترین آمار دریافت اینماد را استان تهران با ۴۱% آمار به خود اختصاص داده است.
رتبهبندی کسب و کارهای اینترنتی برای کمک به خرید بهتر مردم
یکی از دستاوردهای مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صمت در سال ۹۹ راهاندازی سیستم رتبهبندی کسب و کارهای اینترنتی بوده که میتواند مردم را برای اعتماد به فروشگاههای اینترنتی و انتخاب از میان آنها یاری کند.
به گزارش وزارت صمت رتبهبندی کسب و کارهای اینترنتی در ۲ سطح تعریف شده که شامل سطح مقدماتی و سطح پیشرفته است که طی آن کسب و کارها برای دریافت ۲ تا ۵ ستاره نماد اعتماد الکترونیکی مورد ارزیابی قرار میگیرند.
در حال حاضر نزدیک به ۲۰۰ کسب و کار داوطلب انجام رتبهبندی شده و تا امروز، بیش از ۱۶۰ کسب و کار درخواست خود را در سامانه نهایی کردهاند. همچنین تا کنون ارزیابی ۱۰۴ کسب و کار تکمیل شده و ستارههای اینماد به آنها اعطا شده است.
علی رهبری درباره رتبهبندی کسب و کارهای اینترنتی توضیحات تکمیلی خود را ارائه کرد:
یکی از کارهایی که سال گذشته توسط وزارت صمت انجام شد، ما آمدیم و در شناسنامه اینماد هر وبسایت سوابق عملکردی اش را برای مصرفکننده شفاف کردیم. این سوابق هم کاملا سیستمی ارزیابی میشوند یعنی افراد از وزارت صمت یا مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در آن دخیل نیستند و عملکرد فروشگاهها در ارتباط با مردم اعداد و ارقام ارزیابی را میسازد. مثلا اگر کسب و کاری در تعامل با مشتریان قبلی خود ۵۰ مورد شکایت داشته باشد این موضوع در امتیاز ارزیابی تأثیر میگذارد.
رهبری در انتهای صحبتهایش ابراز امیدواری کرد که تعداد داوطلبان رتبهبندی در سال آینده به بالای ۱۰۰۰ مورد برسد.