بررسی تحریمهای جدید اعمال شده دولت آمریکا علیه شرکت هواوی در فناوری 5G

بررسی تحریمهای جدید اعمال شده دولت آمریکا علیه شرکت هواوی در فناوری 5G
حتماً در خبرها شنیدهاید که طی هفته گذشته دولت جدید آمریکا به رهبری جو بایدن، شرایط را بیشتر از پیش بر هواوی به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای فناوری دنیای تنگ کند. در واقع تحریمهای جدید به صورت غیرمستقیم و بر روی مجوزهای همکاری شرکتهای طرف قرارداد با هواوی وضع شده تا راه برای کار این شرکت چینی سختتر کند.
از آخرین شب اردیبهشت ماه سال 1398 که اعلان رسمی وضع تحریمهای هواوی توسط دولت دونالد ترامپ صورت گرفت میشد حدس زد که این تحریمها روز به روز افزایش پیدا کرده و بر شدت و حدت آنها افزوده شود.
در واقع دولت آمریکا طی سالیان اخیر نشان داده تحریم را به عنوان ابزاری موثر برای اعمال سیاستها و برنامههای خود علیه دولتها و شرکتهای مختلف به کار میبندد تا با اعمال فشار غیرمستقیم در جهت اهداف سیاسی و تجاری خود حرکت کند.
در همین زمینه ابتدا همکاری شرکتهای مختلف با هواوی به حالت تعلیق درآمده و تجارت مجدد آنها منوط به کسب مجوزهای لازم از نهادهای مرتبط دولتی آمریکایی شد. در ادامه اما روی کار آمدن دولت جو بایدن امیدواریهای زیادی را برای فعالیت مجدد هواوی در بازارهایی که شامل تحریمها شده بود ایجاد کرد ولی به نظر روزنه نور امیدی که از این زاویه بر مسیر تاریک هواوی تابیده بود را نیز دیگر باید از دست رفته و خاموش بدانیم.
پیش از این بنیانگذار هواوی تلاش کرده بود تا برقراری تماس با دولت آمریکا، شرایط را به نحوی تغییر داده یا زمینه مذاکره را فراهم کند ولی در اتفاقی کاملاً بالعکس، اوضاع برای این شرکت بدتر و بدتر خواهد شد.
بنابر اعلام رویترز، تغییرات جدیدی که در فروش قطعات و مجوزهای همکاری شرکتهای آمریکایی (و همپیمانان آنها) در تجارت با هواوی ایجاد شده حتی میتواند بر مجوزهای قبلی که اجازه فعالیت محدود با هواوی را میدادند نیز تحت تأثیر قرار دهد.
کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا روز گذشته تحت قانون سال ۲۰۱۹ که هدف آن حمایت از شبکههای ارتباطی آمریکاست، پنج شرکت چینی را به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی مشخص کرد. این شرکتها شامل هواوی، ZTE، هایترا کامیونیکیشن، هانگژو هایک ویژن دیجیتال تکنولوژی و داهوا تکنولوژی هستند.
در واقع میتوان اینطور گفت که این اقدامات نشان می دهد دولت بایدن سخت گیری در خصوص صادرات به هواوی که به دلیل نگرانیهای امنیت ملی آمریکا در لیست سیاه تجاری قرار گرفته است را شدت بخشیده است.
در همین رابطه بخوانید:
– فناوری 5G خط قرمز صدور مجوزهای همکاری شرکتها با هواوی
– شیائومی هم به لیست سیاه دولت ترامپ اضافه شد؛ تحریم ها در راه شرکت موفق چینی+ جوابیه شیائومی
نکته جالب این است که پس از گذشت چند روز از اعلام رسمی محدودیتهای جدید، هر دو طرف یعنی وزارت بازرگانی دولت ایالات متحده و همچنین هواوی، اظهار نظر خاصی در این مورد نداشتهاند.
طبق اسناد وزارت بازرگانی آمریکا که توسط رویترز مشاهده شد، دولت ترامپ در ماه ژانویه گذشته (دی ماه) تصمیم گرفت با ۱۱۶ درخواست مجوز فروش به هواوی به ارزش مجموع ۱۱۹ میلیارد دلار مخالفت کند و تنها چهار مجوز به ارزش ۲۰ میلیون دلار را تأیید کرد. اکثر مجوزهای رد شده مربوط به سه بخش حافظه، گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای ارتباطی و کاربردهای شبکه بودند.
از طرفی دولت آمریکا در فاصله سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ مجوزهایی برای شرکتها به منظور فروش کالاها و فناوری به ارزش ۸۷ میلیارد دلار به هواوی تصویب کرد که این مجوزها معمولاً به مدت چهار سال قابل استفاده هستند.
نکته مهمی که در دور جدید محدودیتها مد نظر قرار گرفته توجه ویژه به دستگاهها و فناوریهایی است که میشود از آنها برای توسعه ارتباطات و ساخت دستگاههای 5G استفاده کرد. برای مثال یک نمونه مجوز فروش به هواوی که هفته گذشته تأیید شده، استفاده از قطعات آمریکایی در ارتش، ۵G، زیرساخت حساس، دیتاسنتر شرکتها کاربردهای ابری و فضایی را ممنوع کرده است.
محدودیتهای جدید حتی در بحث حجم اطلاعات منتقله نیز وارده شده و محدودیت فروش بیش از 6 گیگابایت اطلاعات به هواوی را به عنوان حد بالا اعلام کردهاند. حتی دولت آمریکا به شرکتهایی که قصد فروش محصول به هواوی دارند نیز اعلام نموده که باید پیش از شروع درخواست، میزان دارایی خود و هواوی از بابت این تجهیزات را اعلام کنند تا از حد تعیین شده تجاوز نگردد.
بنابر اعلام رویترز، تا پیش از شروع سال 2021 میلادی، نزدیک به 300 درخواست فروش تجهیزات، قطعات و فناوریها به ارزش 296 میلیارد دلار به هواوی، از سوی شرکتهای آمریکایی ارسال شده که همچنان وضعیت نامعلومی دارند و بعید به نظر میرسد که با بیش از 10 درصد از آنها موافقت شود.