روایت مشاوران اسنپدکتر از تجربه مشاوره آنلاین
روایت مشاوران اسنپدکتر از تجربه مشاوره آنلاین
مشاوران و روانشناسانی که با اسنپدکتر همکاری میکنند اعتقاد دارند مشاوره روانشناسی آنلاین با توجه به مزیتهایی که دارد موجب شده تا افراد به مشاوره روانشناسی ترغیب شوند.
مراقبت از سلامت روان در کشور ما هنوز متاثر از دلایلی همچون قیمت بالای خدمات روانشناسی، باورهای غلط فرهنگی یا در دسترس نبودن خدمات مشاوره است. بنابراین با وجود اینکه مشورت با یک فرد متخصص و کمک گرفتن از روانشناسان و مشاوران میتواند در تصمیمگیری و عبور از موقعیتهای سخت و پیچیده زندگی کمککننده باشد اما بسیاری از افراد همچنان از این امکان بیبهرهاند.
آن هم در شرایط امروز جامعه که به دلیل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و محدودیتهای همهگیری کرونا فشارهای روزمره زیادی روی افراد است. بنابر آمار منتشر شده از دفتر سلامت روان وزارت بهداشت حدود ۲۳ درصد از جمعیت کشور به نوعی دچار اختلالات روان هستند اما حدود ۶۶ تا ۷۵ درصد از این افراد برای درمان به روانپزشکان، روانشناسان و متخصصان سلامت روان مراجعه نمیکنند.
روانشناسان و مشاورانی که با اسنپدکتر همکاری میکنند، معتقدند مشاوره روانشناسی آنلاین به دلیل افزایش دسترسی همگان، قیمت پایین و ناشناس ماندن مراجعان در مشاوره غیرحضوری توانسته افراد مختلفی را از سراسر ایران خصوصا از شهرهای دور افتاده و محروم به دریافت مشاوره روانشناسی ترغیب کند.
مشاوره روانشناسی فراتر از مرزها
«معصومه مختارپور» روانشناس، مشاور خانواده، ازدواج و مسائل جنسی و استاد دانشگاه، درباره تجربه خود در زمینه ارائه مشاوره به افرادی از طیفهای مختلف در اسنپدکتر میگوید با توجه به اینکه بیش از ۲۰ سال سابقه کار در حوزه روانشناسی و مشاوره داشته و تحصیلاتش در حوزههای کودک، خانواده و روانشناسی بالینی است به افراد زیادی از طیفهای گوناگون جامعه مشاوره دادهاست. اما معتقد است این طیف با شروع همکاریاش با اسنپدکتر بسیار متنوعتر شده است:
«غالبا در ابتدای هر مشاوره با چند سوال تلاش میکنم درک بهتری از بافت فرهنگی و خانوادگی فرد داشته باشم. بر همین اساس متوجه شدم که در این اپلیکیشن با کاربران مختلفی روبهرو هستم؛ مراجعانی از شهرهای مختلف ایران و حتی مناطق محروم و شهرهای کوچک که دسترسی به اینترنت این امکان را به آنها داده که از مشاوره روانشناسی بهرهمند شوند. جالب اینکه در این مدت حتی از خارج از کشور برای مثال از ترکیه و چین هم مراجع داشتهام.»
دسترسی به مشاوره روانشناسی با کمترین هزینه
مختارپور امکان محک زدن مشاوران را از دیگر مزایای اسنپدکتر میداند و میگوید اصولا در مشاوره روانشناسی خیلی مهم است که فرد با مشاور و روانشناس خود ارتباط برقرار کند. در مشاوره حضوری، عملا امکان مراجعه به مشاوران مختلف و انتخاب از بین آنها برای افراد سختتر است. اما افراد در اسنپدکتر با کمترین هزینه میتوانند به مشاوران مختلف دسترسی پیدا کنند و مشاور مناسب را برای خود انتخاب کنند.
گاهی نیز افراد میخواهند درباره مسائلی که به هر حال برای آنها تابوست، مثل مسائل جنسی صحبت کنند و مشاوره آنلاین به آنها این امکان را میدهد که در تماس تلفنی بدون خجالت، نکات تاریک زندگی خود را روی دایره بریزند و درباره آنها حرف بزنند:
«برای من همکاری با اسنپدکتر و دسترسی به مراجعانی از طیفهای مختلف تجربه بسیار خوبی بوده. علاوه بر این از آن جایی که در اسنپدکتر پزشکان و روانشناسانی با تخصصهای مختلف وجود دارند، در صورت نیاز میتوانیم مراجعان را به این متخصصان ارجاع دهیم تا روند درمان با سرعت بیشتر و کیفیت بهتری دنبال شود.»
از اختلافات زناشویی تا مشاوره برای فرزندان
«شکوه جباری» مشاور خانواده، ازدواج، کودک و نوجوان درباره تجربه خود از مشاوره در اسنپدکتر میگوید افراد زیادی از شهرهای مختلف حتی شهرهای دور افتاده در رابطه با موضوعاتی مثل اختلافات زناشویی، طلاق و غیره برای مشاوره با من تماس میگیرند. به نظر میرسد مراجعان از کیفیت مشاورهها راضی هستند و به همین دلیل دوست دارند روند مشاوره ادامه پیدا کند. بنابراین بسیاری از این جلسههای مشاوره آنلاین چند ماه ادامه پیدا میکند.
به گفته وی بسیاری از افرادی که تماس میگیرند والدینی هستند که درباره استفاده از اینترنت و روابط فرزندانشان در فضای مجازی نیاز به مشورت دارند و بخشی از تماسها نیز در زمینه مشاورههای پیش از ازدواج است.
نقش اینترنت و اپلیکیشنهای پزشکی در ترویج فرهنگ مشاوره
«اعظم دشتی» که دکترای مشاوره داشته، روان درمانگر و مدرس دانشگاه علامه طباطبایی است اعتقاد دارد که اسنپدکتر نقش مهمی در ترویج فرهنگ مشاوره دارد:
«در این مدت نه تنها به افرادی از شهرهای مختلف مشاوره دادهام، بلکه مراجعانی از مناطق بسیار کوچک و دور افتاده از مرکز هم داشتهام که به خدمات مشاوره دسترسی ندارند و بدون وجود اسنپدکتر و مشاوره آنلاین نمیتوانستند با یک متخصص صحبت کنند. به نظرم اسنپدکتر میتواند به خودش افتخار کند که توانسته چنین تغییری را در جامعه ایجاد کند.»
مشاوره آنلاین؛ فضای امنی برای حرف زدن
این استاد دانشگاه با اشاره به نیاز جامعه ما به خدمات روانشناسی و سلامت روان تاکید دارد در شرایط کنونی جامعه ما به دلیل بالا بودن میزان اضطراب پایه و شرایطی که کرونا ایجاد کرده به خدمات مشاوره نیاز مبرمی وجود دارد. ایجاد امکان مشاوره برای مردم و کمک گرفتن از یک متخصص واقعا کار بزرگی است. در بسیاری از کشورهای دنیا چنین خدماتی از سوی مراکز درمانی و دانشگاهها (نه فقط از سوی مشاوران بلکه به وسیله دانشجویان روانشناسی) هم ارائه میشود؛ فقط برای اینکه افراد بتوانند با یک نفر حرف بزنند.
او اعتقاد دارد افراد به دلیل مشکلات کلان در جامعه، نمیتوانند همه جا خود واقعیشان را بروز بدهند و بنابراین نیاز زیادی به مشاوره دارند؛ فضای امنی که بتوانند به راحتی در آن صحبت کنند:
«حتی اگر این مشاوره به درمان هم منجر نشود، حداقل میتواند کمک کند وضع بدتر نشود. امیدوارم بیمهها هم در این زمینه وارد شوند و به کمک مشاوره و خدمات روانشناسی بیایند تا با کاهش هزینهها خدمات مشاوره برای همه قابل استفاده باشد. خیلی مهم است که اگر یک مادر با کودک پنج ساله پرخاشگری مواجه است، از کودکی به او برچسب نزند و با کمک مشاور بتواند رابطه بهتری با فرزندش داشته باشد.»
مزیت ناشناس بودن و صحبت از رازهای پنهان
مصطفی صادقی دکترای روانشناسی، زوج درمانگر، سکس تراپیست و مشاور افسردگی نیز معتقد است اسنپدکتر دسترسی به مشاوره روانشناسی را برای افرادی از شهرهای کوچک و حتی روستاهای ایران ایجاد کرده است.
به گفته وی مزیت ناشناس بودن در این شکل از مشاوره این فرصت را فراهم آورده تا افراد بتوانند درباره موضوعاتی که تابوست به راحتی صحبت کنند.
صادقی با بیان این که تنوع جغرافیایی مراجعان در اسنپدکتر برایش بسیار جالب است، تماس کاربرانی از کشورهای مختلف مثل آمریکا، سوئیس و ژاپن در اسنپدکتر را مثال میزند. همچنین تماسهای زیادی از شهرهای مختلف کشور و حتی روستاهای صعبالعبور با وی گرفته میشود و تقریبا از همه استانها مثل سیستان و بلوچستان، تبریز، شهرکرد، چهارمحال و بختیاری و غیره مراجع داشته است.
به اعتقاد او اگر امکان مشاوره آنلاین فراهم نبود بسیاری از این افراد نمیتوانستند از کمک یک روانشناس بهرهمند شوند:
«در شهرهای کوچک مسئله دیگری که وجود دارد این است که افراد همدیگر را به خوبی میشناسند و به همین دلیل ترجیح میدهند درباره مسائل خود، خصوصا مسائل حساس با مشاور هم صحبت نکنند. در برخی موارد افراد میخواهند مسائلی را در زمینه سکستراپی و مسائل جنسی با مشاور مطرح کنند که در گفتوگوی حضوری برای آنها سخت است. اما در مشاوره آنلاین خیلی راحت و شمرده این مسائل را با مشاور در میان میگذارند.»
مشاوره شبانهروزی و حفظ جان افراد در شرایط بحرانی
این روانشناس با تاکید بر اینکه تا به حال دست کم جان پنج نفر را در جریان مشاوره تلفنی از مرگ نجات داده، میگوید در دسترس بودن مشاور به صورت شبانهروزی برای افرادی که در موقعیتهای حساس قرار دارند، خدمت بزرگی است. من به خاطر اینکه شبها غالبا کار پژوهشی انجام میدهم تا دیروقت در دسترس هستم و در این مدت کاربرانی با من تماس گرفتهاند که تصمیم داشتند به زندگی خود پایان دهند. اما به دلیل در دسترس بودن مشاور و امکان مشاوره توانستند شانس دوبارهای به خود دهند و قبل از قطعی کردن تصمیم با یک متخصص صحبت کنند. او در این باره میگوید:
«خوشبختانه توانستم با یک مشاوره انگیزشی آنها را منصرف کنم تا در جلسههای بعدی درمان ادامه پیدا کند. گاهی هم فرد آنقدر افسرده است که اصلا نمیتواند از خانه بیرون بیاید و همین که یک کد تخفیف برای مشاوره از سوی اسنپدکتر دریافت میکند، انگیزهای برای او میشود تا مشاوره را امتحان و گاه دنبال کند.»
استفاده از مشاور در شرایط قرنطینه
صادقی همچنین با اشاره به اهمیت زیاد مشاوره در شرایط همهگیری کرونا میگوید به دلیل شرایط کرونا و قرنطینه، خانوادهها زمان بیشتری را با هم میگذرانند و اختلافات خانوادگی بیشتر خودش را نشان میدهد و پررنگتر میشود: «گاه تماسهایی داشتهام که در اوج درگیری و اختلاف گرفته شده و به کنترل اوضاع و کاهش تنش منجر شده است. این امکان تنها با در دسترس بودن خدمات روانشناسی فراهم شده که بخش بزرگی از مراجعان از این خدمات رضایت داشتهاند و مشاوره از طریق اسنپدکتر را به اطرافیان خود نیز پیشنهاد دادهاند.»